Booking.com

Bra att veta

Kochi eller Cochin på Indiens västra kust är både vackert och spännande. Många tycker om att åka till Kochi, just för att det är betydligt färre turister här och mycket påminner om medelhavsländernas arkitektur och gatubild. Här får du viktig fakta att ta till dig innan avresa.

Språk

Det officiella språket i Kochi är Malayalam men engelska går givetvis bra. Eftersom staden en gång erövrades av portugiser talar en viss del fortfarande också portugisiska.

Befolkning

Under 2023 har ett befolkningstal i Kochi på 3,406,000 uppmäts. Det betyder att området har vuxit med 3,18 % sedan förra året.

Valuta

Valutan i Indien är indisk rupie. Du kan också ta med dig amerikanska dollar och euro att växla på plats.

Väder och temperaturer

Den genomsnittliga temperaturen för Kochi är 30°. Under vissa tidpunkter på året kan det komma mycket regn. Sommarmånaderna har mest nederbörd och det finns stora risker för översvämningar.

Bästa tiden i Kochi

I hela Indien kan det bli extrema värmeböljor och temperaturerna kan stiga uppemot 50°. Res därför helst under december-mars.

Eluttag

Du behöver en adapter för indiska eluttag när du reser till Indien.

Tidsskillnad

Kochi ligger 4,5 timmar före svensk tid. Det betyder att när klockan är 12 här hemma är klockan 16.30 i Kochi.

Larmnummer

Om du hamnar i en akut situation och behöver larma så ska du ringa 100 till polis och 102 till ambulans. Ett bra hjälpnummer för enbart turister är 1363. Du kan också ringa på 1800 111 363. Fler larmnummer till Indien hittar du här.

Landsnummer

Det indiska landsnumret är +91.

Åldersgränser

Indien höjde sina åldersgränser för köp av alkohol till 25 år från tidigare 21 år. I vissa regioner är det helt förbjudet att konsumera alkohol, såsom i Kerala provinsen där Kochi ligger.

Visumkrav för inresa

Du ansöker lätt om ett turistvisum på Indiavisas hemsida och får det sedan elektroniskt. Tänk på att vara ute i god tid. Tänk på att om ditt visum sträcker sig över 180 dagar måste du registrera dig specifikt på ett utländskt registreringskontor, kallat FRRO. Dessa ligger bland annat i Delhi, Chennai, Kolkata och Mumbai. Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader när du reser in i landet.

Tips! Det är starkt rekommenderat att du tar en kopia av ditt pass samt även en kopia av den indiska stämpeln vid inresa ifall du skulle förlora ditt pass. Detta underlättar handläggningen.

Läs mer här om visum till Indien!

Ambassader att kontakta

Den indiska ambassaden i Stockholm:

Kornhamnstorg 4
111 27 Stockholm

Telefon: 08 684 321 00

Den svenska ambassaden i New Dehli:

4-5 Nyaya Marg
Chanakyapuri
New Delhi, 110 021

Telefon: +91 11 4419 7100

För mer information om samtliga svenska konsulat, läs mer här!

Reseförsäkring och sjukförsäkring

På vissa håll är den indiska sjukvården tillräcklig men många som blir allvarligt sjuka måste evakueras till närliggande länder. Se därför till att teckna en fullgod reseförsäkring som täcker alla former av sjukförsäkring eftersom det annars kan bli en dyrköpt läxa.

Tips på vaccinationer

Obligatoriska vaccin vid inresa till Indien mot gula febern.
Du bör också ta en rad andra vaccinationer innan du reser till Indien.

  • Tyfoid
  • Hepatit A och B
  • Stelkramp, polio och difteri
  • Japansk encefalit
  • Rabies
  • Mässling och påssjuka

Använd också malariaskydd och ta profylax med tabletter mot malaria även om malaria i Kochi är relativt ovanligt. Det finns dock mycket mygg så ett myggnät under natten är starkt rekommenderat. Tänk på att det finns hög risk att du drabbas av magsjuka när du besöker Kochi och övriga Indien. Ha därför vätskeersättning med dig.

Stölder och sexuella övergrepp

På vissa håll i alla områden i Indien är det högre risk för stölder och sexuella övergrepp, det sistnämnda främst på kvinnor. Vidta därför försiktighetsåtgärder, skylta inte med dyra ägodelar och förboka taxi från hotellet. Åk helst inte tåg själv nattetid.

Reselänkar